dilluns, 2 de març del 2015

Què hauries fet en el seu lloc?

Donem per suposat que tots/es tenim les mateixes oportunitats a la vida. Però malhauradament, això no és cert. Naixem a un país que no triem, a una ciutat o poble a l'atzar, en una família que ens toca, en un moment determinat que no escollim.

Això condiciona molt les oportunitats que tindrem a la vida.

Es pot aprofitar el que es té d'entrada, sigui el que sigui per tirar endavant i mirar de prosperar. És una bona opció, per a aquells/es que neixen en un entorn on se'ls ofereix un llit per a dormir, roba per a no passar fred, menjar per a poder créixer i una escola on aprendre i rebre una educació. A part de tot això, calen també un caliu familiar, un entorn d'amistats ric i unes possibilitats de desenvolupament personal i professional futures. Sabem que no tothom ho aprofita malgrat tenir-ho, però aquesta seria una altra qüestió.

Veieu aquest vídeo, uns joves immigrants vinguts com a menors no acompanyats van gravar aquesta cançó per a transmetre el que han viscut i viuen aquí.



Quan les condicions són difícils, si aquestes necessitats bàsiques no estan prou ben cobertes o si les expectatives de futur no existeixen, és lògic triar un camí diferent.
No ho hauries fet tu?

L'emigració ha existit sempre, el nostre país ha estat un gran emissor de persones a l'estranger per a provar de guanyar-se millor la vida.

I gràcies a la immigració, a l'esforç dels treballadors/es, d'aquelles persones que han viatjat per a sortir-se'n, molts països han pogut millorar la seva economia.

Però l'emigració de menors sols, és un altre tema.

L'adolescència és una edat difícil, on el grup d'iguals té més pes que cap altre referent en la teva vida.  Aquests joves vénen molt petits, perquè creuen que tindran oportunitats en la nostra societat consumista i capitalista. Però la conjuntura econòmica actual no ho està posant fàcil a ningú.

Quan s'és adolescent i tan jove, no s'està preparat per viure tan lluny de casa amb manca d'oportunitats. La situació dels joves vinguts com a menors i sols, és molt difícil.  

Prevenir l'emigració precoç de menors és important, emprendre un viatge d'aquest tipus s'ha de poder fer quan s'està preparat.

Alhora, aquests joves han après de la seva experiència i miren d'explicar les dificultats viscudes per a transmetre-ho a d'altres menors per tal que s'ho pensin una mica. Quan ells veuen la realitat de viure aquí sent menors, ja és massa tard. Per això és important un projecte d'aquest tipus, on els joves poden donar ales a la seva creativitat per a transmetre el missatge que desitgen. 

Tot i així, molts dels joves que viuen aquí des de fa anys, s'impliquen en projectes de formació i inserció sociolaboral per a poder tenir una oportunitat de futur al nostre país. Tenen expectatives de futur i es formen i estudien per a poder tenir una professió i ajudar la seva família quan puguin.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada